[ Pobierz całość w formacie PDF ]
spala, a przetwarza na trój glicerydy i cholesterol. Nie jest prawdą, że spożywając tłuszcz staniemy się otyli. Tłuszcze nie będą się odkładać w postaci otyłości bez udziału węglowodanów. Z samego tłuszczu nigdy nie powstanie tłuszcz w ciele człowieka. Nie ma w ogóle takiej możliwości, nie pozwalają na to zasady przemiany materii. Tłuszcze w ciele człowieka odkładają się tylko wtedy, gdy są wytworzone z węglowodanów. Tłuszcze spożywane w dużych ilościach, ale zgodnie z zasadami diety optymalnej, nie tylko nie tuczą, ale powodują szybkie spalanie własnych tłuszczów zapasowych. Człowiek je bardzo tłusto, a chudnie. Produktami zwierzęcymi, w których tłuszcz stanowi przeważający składnik, są: smalec wieprzowy, słonina, sadło, podgardle wieprzowe i boczek, masło, łój wołowy i barani, smalec gęsi. Należy pamiętać, że tłuszcz jest także składnikiem wielu innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest w jajkach, przetworach mlecznych, mięsie, podrobach. Najwyższą wartość biologiczną ma tłuszcz zawarty w żółtkach jajek. Jest go w żółtku ponad 30%. Bardzo dobry jest też tłuszcz ze szpiku kostnego. Cenny tłuszcz zawierają niemal wszystkie produkty mleczne, a więc masło, wysokotłuszczowe sery i śmietana. Drugą grupę tłuszczów stanowią tłuszcze pochodzenia roślinnego. W odróżnieniu od tłuszczów zwierzęcych określane są jako tłuszcze nienasycone", a to dlatego, że są nie nasycone" wodorem. Im bardziej są nie nasycone" tym są gorsze. Z tłuszczów roślinnych w żywieniu człowieka znajduje zastosowanie olej i margaryna. Olej uzyskuje się z nasion różnych roślin oleistych (np. rzepaku, słonecznika, orzechów arachidowych) oraz z oliwek (oliwa). Margarynę otrzymuje się z przerobu oleju przez wtłoczenie do niego wodoru. Dzięki temu margaryna staje się tłuszczem twardym. Margaryna jest więc zawsze lepszym paliwem" niż olej, z którego została wyprodukowana. Ale nie znaczy to, że jest ona paliwem" dobrym, który może zastąpić masło. Budowa tłuszczów zawartych w oleju jest z punktu widzenia odżywiania nieprawidłowa i organizm ma duże trudności z ich trawieniem, a zwłaszcza z ich spaleniem. Mają więc znacznie mniejszą wartość energetyczną. Przy wytwarzaniu z nich margaryny 50% atomów wtłaczanego wodoru przyłącza się do olejów w pozycji właściwej dla tłuszczów naturalnych, zaś drugie tyle przyłącza się w takiej pozycji, że nie mogą być wykorzystane przez organizm i gromadzą się w tłuszczach zapasowych w ciele człowieka. Margaryna, mimo że jest tłuszczem, nie może być podawana dzieciom do lat 3, ani nie powinna być spożywana w pózniejszym wieku. W organizmie człowieka tłuszcze roślinne są utleniane, to znaczy w miejsce wiązań podwójnych wchodzi tlen, czego skutkiem jest powstawanie tlenków, nadtlenków, ponadtlenków, czyli wytwarzanie w organizmie wody utlenionej, która aktywnym tlenem zabija wszystko, co żyje. Może to powodować w różnych tkankach uszkodzenia i stany zapalne. Czynnikiem chroniącym przed tym jest głównie witamina E, ale trzeba zjadać jej bardzo dużo na dobę tyle, ile jest jej w 6 żółtkach lub w 15 dag masła. Człowiek, który spożywa nienasycone tłuszcze roślinne, nigdy nie zjada równocześnie tylu żółtek i masła, aby mu tłuszcze roślinne nie zaszkodziły, bo żółtko i masło uważa zgodnie z zasadami oficjalnej diety, do której się stosuje za szkodliwe, będące głównym zródłem cholesterolu. Przy bilansowaniu tłuszczów trzeba także pamiętać, że sporo tłuszczu roślinnego zawierają wszelkiego rodzaju orzechy (laskowe, włoskie, arachidowe, pistacjowe itp.), migdały, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika i maku. Prócz tłuszczu zawierają one też sporo węglowodanów ' i dużo błonnika. Organizm potrzebuje bardzo mało niezbędnych" nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według obowiązującej dietetyki powinny być głównymi tłuszczami w żywieniu człowieka. Przy żywieniu optymalnym można tych tłuszczów nieco spożywać, ale niewiele, 1-2% ogólnego spożycia tłuszczów. Resztę powinny stanowić tłuszcze nasycone, czyli zwierzęce. *} Patrz tabela 8 na str. 168. 4. Białko - to życie Białko to życie. Jakie białko takie życie. W żywieniu człowieka najwyższą wartość ma białko pochodzenia zwierzęcego. Nie wszystkie białka zwierzęce mają taką samą wartość dla człowieka. Najlepiej jest, jeśli zjada się białko o największej wartości biologicznej, gdyż można go wtedy zjeść mniej niż białka gorszego" i organizm mniej zużyje energii na jego przyswojenie, mniej przetworzy go na mocznik i mniej straci wodoru w wydalanym moczniku. Międzynarodowym wzorcem białka o najwyższej wartości biologicznej są białka jajka kurzego. Wszystkie inne białka są mniej lub bardziej, ale zawsze od niego gorsze. Dla człowieka żywiącego się optymalnie jajka powinny być najważniejszym produktem spożywczym. Można zjadać je w różnych postaciach i dowolnych ilościach. Przeciętnie zjada się 3-5 jajek dziennie. Są one podstawowym składnikiem większości potraw. Gotowanie jajek, smażenie, pieczenie zwiększa ich wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo, gdyż białka zawarte w surowym białku jajka*^ wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami, których organizm nie może wówczas przyswoić. Jeśli jajka zjadane będą z małą ilością węglowodanów i z odpowiednią ilością tłuszczu, nie będą miały ani właściwości miażdżycorodnych, ani nie powstanie z nich w organizmie cholesterol. yródłem szczególnie wartościowego białka są podroby. Wartość biologiczna podrobów i wędlin podrobowych jest znacznie wyższa od wartości polędwicy, schabu czy chudej szynki. Szczególnie wartościowe są wszelkie salcesony: włoski, czarny, ozorkowy, a także kiszki: pasztetowa, podgardlana, wątrobiana, kaszanka. Dla ludzi odżywiających się optymalnie te wędliny są najbardziej wartościowe i rzecz znamienna najbardziej im smakują. Kaszanka zawiera 10 do 12% węglowodanów, a ponadto bardzo wartościowe białka pochodzące z krwi oraz tłuszcze. Najlepiej spożywać ją na gorąco, z dużą ilością tłuszczu, odsmażoną na stopionej słoninie lub boczku. *' Patrz odnośnik. Bardzo ważne w żywieniu człowieka są chrząstki, tkanka . łączna, skórki wieprzowe. Gdyby w przeciętnej diecie współczesnego człowieka było dostatecznie dużo składników wyciągowych z kości, chrząstek, błon, ścięgien, tkanki łącznej, a więc łych elementów w mięsie, które konsekwentnie odrzucane są przy jego obróbce jako niejadalne, nie byłoby chorób zwyrodnieniowych stawów i kręgosłupa czy osteoporozy.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plnatalcia94.xlx.pl
|
|
IndeksBrockway Connie Mój najdrośźszy wróg0748621520.Edinburgh.University.Press.Christian.Philosophy.A Z.Jul.2006Janelle Taylor W sieci strachuDom Luka With Trust (pdf)Alan Dean Foster Flinx SS Snakes EyesRed_Hat_Enterprise_Linux 4 Security_GuCarrroll Jonathan Kobieta która wyszśÂa za chmurć (2012)Barnes Belinda Podwójne szczćÂśÂcieCruz Melissa de la Klika z San Francisco 01 Uwaga! Nowa Twarz!Arcade_Game_Asm
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmediatorka.pev.pl
Cytat
Długi język ma krótkie nogi. Krzysztof Mętrak Historia kroczy dziwnymi grogami. Grecy uczyli się od Trojan, uciekinierzy z Troi założyli Rzym, a Rzymianie podbili Grecję, po to jednak, by przejąć jej kulturę. Erik Durschmied A cruce salus - z krzyża (pochodzi) zbawienie. A ten zwycięzcą, kto drugim da / Najwięcej światła od siebie! Adam Asnyk, Dzisiejszym idealistom Ja błędy popełniam nieustannie, ale uważam, że to jest nieuniknione i nie ma co się wobec tego napinać i kontrolować, bo przestanę być normalnym człowiekiem i ze spontanicznej osoby zmienię się w poprawną nauczycielkę. Jeżeli mam uczyć dalej, to pod warunkiem, że będę sobą, ze swoimi wszystkimi głupotami i mądrościami, wadami i zaletami. s. 87 Zofia Kucówna - Zdarzenia potoczne |
|