pobieranie; pdf; ebook; download; do ÂściÂągnięcia
 
Cytat
Felicitas multos habet amicos - szczęście ma wielu przyjaciół.
Indeks Eddings_Dav D20021169 arteuza
 
  Witamy


[ Pobierz całość w formacie PDF ]

spala, a przetwarza na trój glicerydy i cholesterol.
Nie jest prawdą, że spożywając tłuszcz staniemy się otyli. Tłuszcze nie będą się odkładać w
postaci otyłości bez udziału węglowodanów. Z samego tłuszczu nigdy nie powstanie tłuszcz w ciele
człowieka. Nie ma w ogóle takiej możliwości, nie pozwalają na to zasady przemiany materii. Tłuszcze
w ciele człowieka odkładają się tylko wtedy, gdy są wytworzone z węglowodanów. Tłuszcze
spożywane w dużych ilościach, ale zgodnie z zasadami diety optymalnej, nie tylko nie tuczą, ale
powodują szybkie spalanie własnych tłuszczów zapasowych. Człowiek je bardzo tłusto, a chudnie.
Produktami zwierzęcymi, w których tłuszcz stanowi przeważający składnik, są: smalec
wieprzowy, słonina, sadło, podgardle wieprzowe i boczek, masło, łój wołowy i barani, smalec gęsi.
Należy pamiętać, że tłuszcz jest także składnikiem wielu innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jest w jajkach, przetworach mlecznych, mięsie, podrobach.
Najwyższą wartość biologiczną ma tłuszcz zawarty w żółtkach jajek. Jest go w żółtku ponad
30%. Bardzo dobry jest też tłuszcz ze szpiku kostnego. Cenny tłuszcz zawierają niemal wszystkie
produkty mleczne, a więc masło, wysokotłuszczowe sery i śmietana.
Drugą grupę tłuszczów stanowią tłuszcze pochodzenia roślinnego. W odróżnieniu od
tłuszczów zwierzęcych określane są jako tłuszcze  nienasycone", a to dlatego, że są  nie nasycone"
wodorem. Im bardziej są  nie nasycone" tym są gorsze.
Z tłuszczów roślinnych w żywieniu człowieka znajduje zastosowanie olej i margaryna. Olej
uzyskuje się z nasion różnych roślin oleistych (np. rzepaku, słonecznika, orzechów arachidowych)
oraz z oliwek (oliwa).
Margarynę otrzymuje się z przerobu oleju przez wtłoczenie do niego wodoru. Dzięki temu
margaryna staje się tłuszczem twardym. Margaryna jest więc zawsze lepszym  paliwem" niż olej, z
którego została wyprodukowana. Ale nie znaczy to, że jest ona  paliwem" dobrym, który może
zastąpić masło. Budowa tłuszczów zawartych w oleju jest z punktu widzenia odżywiania
nieprawidłowa i organizm ma duże trudności z ich trawieniem, a zwłaszcza z ich spaleniem. Mają
więc znacznie mniejszą wartość energetyczną. Przy wytwarzaniu z nich margaryny 50% atomów
wtłaczanego wodoru przyłącza się do olejów w pozycji właściwej dla tłuszczów naturalnych, zaś
drugie tyle przyłącza się w takiej pozycji, że nie mogą być wykorzystane przez organizm i gromadzą
się w tłuszczach zapasowych w ciele człowieka. Margaryna, mimo że jest tłuszczem, nie może być
podawana dzieciom do lat 3, ani nie powinna być spożywana w pózniejszym wieku.
W organizmie człowieka tłuszcze roślinne są utleniane, to znaczy w miejsce wiązań
podwójnych wchodzi tlen, czego skutkiem jest powstawanie tlenków, nadtlenków, ponadtlenków,
czyli wytwarzanie w organizmie wody utlenionej, która aktywnym tlenem zabija wszystko, co żyje.
Może to powodować w różnych tkankach uszkodzenia i stany zapalne. Czynnikiem chroniącym przed
tym jest głównie witamina E, ale trzeba zjadać jej bardzo dużo na dobę tyle, ile jest jej w 6 żółtkach
lub w 15 dag masła. Człowiek, który spożywa nienasycone tłuszcze roślinne, nigdy nie zjada
równocześnie tylu żółtek i masła, aby mu tłuszcze roślinne nie zaszkodziły, bo żółtko i masło uważa
zgodnie z zasadami oficjalnej diety, do której się stosuje za szkodliwe, będące głównym zródłem
cholesterolu. Przy bilansowaniu tłuszczów trzeba także pamiętać, że sporo tłuszczu roślinnego
zawierają wszelkiego rodzaju orzechy (laskowe, włoskie, arachidowe, pistacjowe itp.), migdały,
wiórki kokosowe, nasiona słonecznika i maku. Prócz tłuszczu zawierają one też sporo węglowodanów
' i dużo błonnika.
Organizm potrzebuje bardzo mało  niezbędnych" nienasyconych kwasów tłuszczowych, które
według obowiązującej dietetyki powinny być głównymi tłuszczami w żywieniu człowieka. Przy
żywieniu optymalnym można tych tłuszczów nieco spożywać, ale niewiele, 1-2% ogólnego spożycia
tłuszczów. Resztę powinny stanowić tłuszcze nasycone, czyli zwierzęce.
*} Patrz tabela 8 na str. 168.
4. Białko - to życie
Białko to życie. Jakie białko takie życie. W żywieniu człowieka najwyższą wartość ma białko
pochodzenia zwierzęcego. Nie wszystkie białka zwierzęce mają taką samą wartość dla człowieka.
Najlepiej jest, jeśli zjada się białko o największej wartości biologicznej, gdyż można go wtedy zjeść
mniej niż białka  gorszego" i organizm mniej zużyje energii na jego przyswojenie, mniej przetworzy
go na mocznik i mniej straci wodoru w wydalanym moczniku.
Międzynarodowym wzorcem białka o najwyższej wartości biologicznej są białka jajka
kurzego. Wszystkie inne białka są mniej lub bardziej, ale zawsze od niego gorsze. Dla człowieka
żywiącego się optymalnie jajka powinny być najważniejszym produktem spożywczym. Można zjadać
je w różnych postaciach i dowolnych ilościach. Przeciętnie zjada się 3-5 jajek dziennie. Są one
podstawowym składnikiem większości potraw. Gotowanie jajek, smażenie, pieczenie zwiększa ich
wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo, gdyż białka zawarte w surowym białku
jajka*^ wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami, których organizm nie może wówczas
przyswoić. Jeśli jajka zjadane będą z małą ilością węglowodanów i z odpowiednią ilością tłuszczu, nie
będą miały ani właściwości miażdżycorodnych, ani nie powstanie z nich w organizmie cholesterol.
yródłem szczególnie wartościowego białka są podroby. Wartość biologiczna podrobów i
wędlin podrobowych jest znacznie wyższa od wartości polędwicy, schabu czy chudej szynki.
Szczególnie wartościowe są wszelkie salcesony: włoski, czarny, ozorkowy, a także kiszki: pasztetowa,
podgardlana, wątrobiana, kaszanka. Dla ludzi odżywiających się optymalnie te wędliny są najbardziej
wartościowe i rzecz znamienna najbardziej im smakują. Kaszanka zawiera 10 do 12%
węglowodanów, a ponadto bardzo wartościowe białka pochodzące z krwi oraz tłuszcze. Najlepiej
spożywać ją na gorąco, z dużą ilością tłuszczu, odsmażoną na stopionej słoninie lub boczku.
*' Patrz odnośnik.
Bardzo ważne w żywieniu człowieka są chrząstki, tkanka . łączna, skórki wieprzowe. Gdyby w
przeciętnej diecie współczesnego człowieka było dostatecznie dużo składników wyciągowych z kości,
chrząstek, błon, ścięgien, tkanki łącznej, a więc łych elementów w mięsie, które konsekwentnie
odrzucane są przy jego obróbce jako niejadalne, nie byłoby chorób zwyrodnieniowych stawów i
kręgosłupa czy osteoporozy. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • natalcia94.xlx.pl
  • comp
    IndeksBrockway Connie Mój najdrośźszy wróg0748621520.Edinburgh.University.Press.Christian.Philosophy.A Z.Jul.2006Janelle Taylor W sieci strachuDom Luka With Trust (pdf)Alan Dean Foster Flinx SS Snakes EyesRed_Hat_Enterprise_Linux 4 Security_GuCarrroll Jonathan Kobieta która wyszśÂ‚a za chmurć™ (2012)Barnes Belinda Podwójne szcz晜›cieCruz Melissa de la Klika z San Francisco 01 Uwaga! Nowa Twarz!Arcade_Game_Asm
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mediatorka.pev.pl
  • Cytat

    Długi język ma krótkie nogi. Krzysztof Mętrak
    Historia kroczy dziwnymi grogami. Grecy uczyli się od Trojan, uciekinierzy z Troi założyli Rzym, a Rzymianie podbili Grecję, po to jednak, by przejąć jej kulturę. Erik Durschmied
    A cruce salus - z krzyża (pochodzi) zbawienie.
    A ten zwycięzcą, kto drugim da / Najwięcej światła od siebie! Adam Asnyk, Dzisiejszym idealistom
    Ja błędy popełniam nieustannie, ale uważam, że to jest nieuniknione i nie ma co się wobec tego napinać i kontrolować, bo przestanę być normalnym człowiekiem i ze spontanicznej osoby zmienię się w poprawną nauczycielkę. Jeżeli mam uczyć dalej, to pod warunkiem, że będę sobą, ze swoimi wszystkimi głupotami i mądrościami, wadami i zaletami. s. 87 Zofia Kucówna - Zdarzenia potoczne

    Valid HTML 4.01 Transitional

    Free website template provided by freeweblooks.com