[ Pobierz całość w formacie PDF ]
- Zagotowaç wod´, ziemniaki pokroiç w çwiartki (jeÊli sà ma"e), ziemniaki ugotowaç na pó" mi´ko, dodaç kostki bulionowe, chrzan, ma- jeranek (roztarty nad garnkiem 2 garÊcie). - Jak ziemniaki zmi´knà, zdjàç garnek z kuchenki, na patelni lekko podsmaÝyç boczek (surowy w´dzony pokrojony w drobnà kostk´, dodaç go do zupy, którà naleÝy znowu postawiç na gaz, - Ostatnia rzecz zag´szczanie - Âmietana, màka i dok"adnie wymieszaç, tak Ýeby nie by"o grudek, trzeba zahartowaç lekko posoliç, dodaç troch´ zupy, wymieszaç i dodaç do zupy. - Kiedy ca"oÊç si´ zagotuje, zupa zg´stnieje, dodaç ÊwieÝo zmielonego pieprzu i moÝna jeÊç. - Od tradycyjnej ziemniaczanki róÝni si´ tym, Ýe dodano chrzanu, poza tym jest zrobiona na Kasprowym, ale smakuje w kaÝdych wa- runkach. piwo grzane Sk"adniki: - 1/2 l piwa - 4 Ýó"tka - 3 "yÝki cukru - 2 goêdziki - cynamon Plan dzia"ania: - Do Ýó"tek dosypaç cukru, doÊç duÝo, tyle co na kogel mogel, potem dodaç odrobin´ cynamonu, 2 / 3 goêdziki i ucieraç na 'bia"à ma- s´' (kogel mogel). - W doÊç duÝym garnku naleÝy zagotowaç wod´, przygotowaç drugie naczynie (np. stalowe), takie by moÝna by"o postawiç je na tym z wodà i Ýeby dno garnka nie dotyka"o wrzàtku, powinna byç przerwa ok. 5 cm. - Garnek z masà postawiç na garnku z wrzàtkiem, dodaç jasna piwo ca"y czas mieszajàc, ca"y czas gotowaç i mieszaç, lecz nie dopro- wadziç do wrzenia bo wtedy Ýó"tka by si´ Êcie"y. - To jest rodzaj zabajone, z tym Ýe klasyczny w"oski deser zabajone robi si´ z wina marsala?. - Gdy p"yn zg´stnieje na kremowà pian´ moÝna podawaç w pucharkach i piç. - MoÝna dodaç owoce. KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl 35 W´drówka 70 Pszczy’ski smak [ zupa kminkowa ] [ kluseczki grysikowe ] [ knedel w serwecie ] [ ozorki wieprzowe w sosie sardelowym ] zupa kminkowa Sk"adniki: - 3 paczuszki kminku - 1,5 l bulionu (najlepiej ciel´cego ale moÝe byç z kurczaka lub wo"owy) - 1 szklanka mleka - 2 Ýó"tka - 1/2 szklanki Êmietanki - sól, pieprz Plan dzia"ania: - kminek wsypaç do garnka zawierajàcego odrobin´ wody, - wlaç mleko i gotowaç na wolnym ogniu przez 40 minut do godziny. - przecedziç wywar wlaç do innego garnka, - dodaç bulion, podgrzewaç. w mi´dzyczasie zrobiç kluseczki grysikowe kluseczki grysikowe Sk"adniki: - 150 g kaszy manny - 2 jajka - 1 "yÝka mas"a - sól Plan dzia"ania: - grysik wsypaç do miski, wbiç do niego jajka, dodaç mas"o, rozetrzeç, posoliç. mas´ dok"adnie wymieszaç, pozostawiç do nap´cznie- nia. - do wrzàcej zupy wk"adaç ciasto grysikowe przy pomocy "yÝki namoczonej w zupie. - ugotowaç zup´ doprawiç Êmietankà i Ýó"tkami - w tym celu Ýó"tka wymieszaç ze Êmietankà, posoliç, zahartowaç odrobinà goràcej zupy i wlaç delikatnie mieszajàc do zupy - doprawiç pieprzem. knedel w serwecie Sk"adniki: - 5 -6 czerstwych bu"ek - 100 g surowej szynki w´dzonej - 3 jajka - 1/4 l mleka - 100 g mas"a - bu"ka tarta - sól Plan dzia"ania: - bu"ki namoczyç w mleku - do miski wbiç jajka, dodaç mas"o, utrzeç na jednolità mas´ - dodaç odciÊni´te z mleka bu"ki, dalej ucieraç - szynk´ pokroiç w paseczki - do miski z masà wsypaç tyle bu"ki tartej aby ca"oÊç uzyska"a doÊç twardà konsystencj´, - posoliç, dodaç szynk´, jeszcze chwil´ wyrabiaç. - serwet´ wysmarowaç mas"em, posypaç tartà bu"kà - prze"oÝyç mas´ na serwet´, ciasno zwinàç w rulon, zaszyç. w"oÝyç do wrzàtku, ugotowaç. wyciàgnàç ostroÝnie rulon z garnka na pó"- misek, pozostawiç knedel w serwecie aÝ do ostudzenia - rozwinàç z serwety, pokroiç w doÊç grube plastry - na patelni rozgrzaç mas"o, smaÝyç plastry knedla do zrumienienia - prze"oÝyç na pó"misek na plastry knedla wy"oÝyç ozorki wieprzowe. ozorki wieprzowe w sosie sardelowym Sk"adniki: - 2 ozorki wieprzowe - 3 marchewki - 2 pory - 1 cebula - 1 pietruszka - 1 selera - 1 "yÝka mas"a - 6 filecików z sardeli (anchois) - 1 szklanka Êmietanki - sól, pieprz KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl 36 Plan dzia"ania: - ozorki w"oÝyç do garnka z wrzàtkiem, dodaç warzywa, posoliç, gotowaç kilka godzin do mi´kkoÊci - ugotowane obraç ze skórki - na patelni roztopiç mas"o i wy"oÝyç na nià fileciki z sardeli - dusiç do ich rozpadni´cia si´. - wlaç s"odkà, g´stà Êmietank´ kremówk´. gotowaç do zag´szczenia - ozorki pokroiç w plastry, dodaç do sosu. posypaç pieprzem W´drówka 72 Wielkanocny smak Podlasia [ Pierogi z soczewica ] [ Schab z jajkiem ] [ Kulebiak z kapusta ] pierogi z soczewica Sk"adniki: - Ciasto: - 3 szkl. màki, - 1/4 szkl. wody, - 1/4 szkl. mleka, - 1 jajo, - sól - Farsz: - 1/2 kg zielonej soczewicy, - 20 g boczku wedzonego, - 3 cebul´, - sól i pieprz Plan dzia"ania: - Farsz: - Soczewice bez moczenia ugotowaç, - wymieszaç z cebula poszatkowana i duszona na skwarkach i przyprawami do smaku. - Ciasto: - Màk´ wsypac do miski, zrobic ma"y do"ek. - Wbic jajo, posoliç, dodaç mleko i wode i caloÊç dobrze wyrobic na sprezyste ciasto. - Ciasto rozwa"kowaç, wykrawaç szklanka kólka, nakladac farsz i zlepiac pierogi. - Wrzucac na wrzatek osolony, przemieszaç i ugotowaç.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plnatalcia94.xlx.pl
|
|
IndeksKościuszko Robert Wojownik Trzech Czasów 4 PoczątekRoberts Nora 02 Dziewczyna z okładkiC Roberts John Maddox Conan zuchwałyHeinlein, Robert A Rocket Ship GalileoRobert Haasler Tajne sprawy papieży4 Robert A. Haasler Życie seksualne księżyHoward Robert E Conan KullRoberts Nora Miłość i paragrafZrodzone ze smierci Nora RobertsHeinlein, Robert A Take Back Your Government
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plannkula.pev.pl
Cytat
Długi język ma krótkie nogi. Krzysztof Mętrak Historia kroczy dziwnymi grogami. Grecy uczyli się od Trojan, uciekinierzy z Troi założyli Rzym, a Rzymianie podbili Grecję, po to jednak, by przejąć jej kulturę. Erik Durschmied A cruce salus - z krzyża (pochodzi) zbawienie. A ten zwycięzcą, kto drugim da / Najwięcej światła od siebie! Adam Asnyk, Dzisiejszym idealistom Ja błędy popełniam nieustannie, ale uważam, że to jest nieuniknione i nie ma co się wobec tego napinać i kontrolować, bo przestanę być normalnym człowiekiem i ze spontanicznej osoby zmienię się w poprawną nauczycielkę. Jeżeli mam uczyć dalej, to pod warunkiem, że będę sobą, ze swoimi wszystkimi głupotami i mądrościami, wadami i zaletami. s. 87 Zofia Kucówna - Zdarzenia potoczne |
|