pobieranie; pdf; ebook; download; do ÂściÂągnięcia
 
Cytat
Felicitas multos habet amicos - szczęście ma wielu przyjaciół.
Indeks Eddings_Dav D20021169 arteuza
 
  Witamy


[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- Zagotowaç wod´, ziemniaki pokroiç w çwiartki (jeÊli sà ma"e), ziemniaki ugotowaç na pó" mi´ko, dodaç kostki bulionowe, chrzan, ma-
jeranek (roztarty nad garnkiem  2 garÊcie).
- Jak ziemniaki zmi´knà, zdjàç garnek z kuchenki, na patelni lekko podsmaÝyç boczek (surowy w´dzony  pokrojony w drobnà kostk´,
dodaç go do zupy, którà naleÝy znowu postawiç na gaz,
- Ostatnia rzecz  zag´szczanie
- Âmietana, màka i dok"adnie wymieszaç, tak Ýeby nie by"o grudek, trzeba zahartowaç  lekko posoliç, dodaç troch´ zupy, wymieszaç
i dodaç do zupy.
- Kiedy ca"oÊç si´ zagotuje, zupa zg´stnieje, dodaç ÊwieÝo zmielonego pieprzu i moÝna jeÊç.
- Od tradycyjnej ziemniaczanki róÝni si´ tym, Ýe dodano chrzanu, poza tym jest zrobiona na Kasprowym, ale smakuje w kaÝdych wa-
runkach.
piwo grzane
Sk"adniki:
- 1/2 l piwa
- 4 Ýó"tka
- 3 "yÝki cukru
- 2 goêdziki
- cynamon
Plan dzia"ania:
- Do Ýó"tek dosypaç cukru, doÊç duÝo, tyle co na kogel mogel, potem dodaç odrobin´ cynamonu, 2 / 3 goêdziki i ucieraç na 'bia"à ma-
s´' (kogel mogel).
- W doÊç duÝym garnku naleÝy zagotowaç wod´, przygotowaç drugie naczynie (np. stalowe), takie by moÝna by"o postawiç je na tym
z wodà i Ýeby dno garnka nie dotyka"o wrzàtku, powinna byç przerwa ok. 5 cm.
- Garnek z masà postawiç na garnku z wrzàtkiem, dodaç jasna piwo ca"y czas mieszajàc, ca"y czas gotowaç i mieszaç, lecz nie dopro-
wadziç do wrzenia bo wtedy Ýó"tka by si´ Êcie"y.
- To jest rodzaj zabajone, z tym Ýe klasyczny w"oski deser zabajone robi si´ z wina marsala?.
- Gdy p"yn zg´stnieje na kremowà pian´ moÝna podawaç w pucharkach i piç.
- MoÝna dodaç owoce.
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
35
W´drówka 70  Pszczy’ski smak
[ zupa kminkowa ] [ kluseczki grysikowe ] [ knedel w serwecie ] [ ozorki wieprzowe w sosie sardelowym ]
zupa kminkowa
Sk"adniki:
- 3 paczuszki kminku
- 1,5 l bulionu (najlepiej ciel´cego ale moÝe byç z kurczaka lub wo"owy)
- 1 szklanka mleka
- 2 Ýó"tka
- 1/2 szklanki Êmietanki
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- kminek wsypaç do garnka zawierajàcego odrobin´ wody,
- wlaç mleko i gotowaç na wolnym ogniu przez 40 minut do godziny.
- przecedziç wywar wlaç do innego garnka,
- dodaç bulion, podgrzewaç. w mi´dzyczasie zrobiç kluseczki grysikowe
kluseczki grysikowe
Sk"adniki:
- 150 g kaszy manny
- 2 jajka
- 1 "yÝka mas"a
- sól
Plan dzia"ania:
- grysik wsypaç do miski, wbiç do niego jajka, dodaç mas"o, rozetrzeç, posoliç. mas´ dok"adnie wymieszaç, pozostawiç do nap´cznie-
nia.
- do wrzàcej zupy wk"adaç ciasto grysikowe przy pomocy "yÝki namoczonej w zupie.
- ugotowaç zup´ doprawiç Êmietankà i Ýó"tkami
- w tym celu Ýó"tka wymieszaç ze Êmietankà, posoliç, zahartowaç odrobinà goràcej zupy i wlaç delikatnie mieszajàc do zupy
- doprawiç pieprzem.
knedel w serwecie
Sk"adniki:
- 5 -6 czerstwych bu"ek
- 100 g surowej szynki w´dzonej
- 3 jajka
- 1/4 l mleka
- 100 g mas"a
- bu"ka tarta
- sól
Plan dzia"ania:
- bu"ki namoczyç w mleku
- do miski wbiç jajka, dodaç mas"o, utrzeç na jednolità mas´
- dodaç odciÊni´te z mleka bu"ki, dalej ucieraç
- szynk´ pokroiç w paseczki
- do miski z masà wsypaç tyle bu"ki tartej aby ca"oÊç uzyska"a doÊç twardà konsystencj´,
- posoliç, dodaç szynk´, jeszcze chwil´ wyrabiaç.
- serwet´ wysmarowaç mas"em, posypaç tartà bu"kà
- prze"oÝyç mas´ na serwet´, ciasno zwinàç w rulon, zaszyç. w"oÝyç do wrzàtku, ugotowaç. wyciàgnàç ostroÝnie rulon z garnka na pó"-
misek, pozostawiç knedel w serwecie aÝ do ostudzenia
- rozwinàç z serwety, pokroiç w doÊç grube plastry
- na patelni rozgrzaç mas"o, smaÝyç plastry knedla do zrumienienia
- prze"oÝyç na pó"misek na plastry knedla wy"oÝyç ozorki wieprzowe.
ozorki wieprzowe w sosie sardelowym
Sk"adniki:
- 2 ozorki wieprzowe
- 3 marchewki
- 2 pory
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 selera
- 1 "yÝka mas"a
- 6 filecików z sardeli (anchois)
- 1 szklanka Êmietanki
- sól, pieprz
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
36
Plan dzia"ania:
- ozorki w"oÝyç do garnka z wrzàtkiem, dodaç warzywa, posoliç, gotowaç kilka godzin do mi´kkoÊci
- ugotowane obraç ze skórki
- na patelni roztopiç mas"o i wy"oÝyç na nià fileciki z sardeli
- dusiç do ich rozpadni´cia si´.
- wlaç s"odkà, g´stà Êmietank´ kremówk´. gotowaç do zag´szczenia
- ozorki pokroiç w plastry, dodaç do sosu. posypaç pieprzem
W´drówka 72  Wielkanocny smak Podlasia
[ Pierogi z soczewica ] [ Schab z jajkiem ] [ Kulebiak z kapusta ]
pierogi z soczewica
Sk"adniki:
- Ciasto:
- 3 szkl. màki,
- 1/4 szkl. wody,
- 1/4 szkl. mleka,
- 1 jajo,
- sól
- Farsz:
- 1/2 kg zielonej soczewicy,
- 20 g boczku wedzonego,
- 3 cebul´,
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- Farsz:
- Soczewice bez moczenia ugotowaç,
- wymieszaç z cebula poszatkowana i duszona na skwarkach i przyprawami do smaku.
- Ciasto:
- Màk´ wsypac do miski, zrobic ma"y do"ek.
- Wbic jajo, posoliç, dodaç mleko i wode i caloÊç dobrze wyrobic na sprezyste ciasto.
- Ciasto rozwa"kowaç, wykrawaç szklanka kólka, nakladac farsz i zlepiac pierogi.
- Wrzucac na wrzatek osolony, przemieszaç i ugotowaç. [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • natalcia94.xlx.pl
  • comp
    IndeksKościuszko Robert Wojownik Trzech Czasów 4 PoczątekRoberts Nora 02 Dziewczyna z okładkiC Roberts John Maddox Conan zuchwałyHeinlein, Robert A Rocket Ship GalileoRobert Haasler Tajne sprawy papieży4 Robert A. Haasler Życie seksualne księżyHoward Robert E Conan KullRoberts Nora Miłość i paragrafZrodzone ze smierci Nora RobertsHeinlein, Robert A Take Back Your Government
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • annkula.pev.pl
  • Cytat

    Długi język ma krótkie nogi. Krzysztof Mętrak
    Historia kroczy dziwnymi grogami. Grecy uczyli się od Trojan, uciekinierzy z Troi założyli Rzym, a Rzymianie podbili Grecję, po to jednak, by przejąć jej kulturę. Erik Durschmied
    A cruce salus - z krzyża (pochodzi) zbawienie.
    A ten zwycięzcą, kto drugim da / Najwięcej światła od siebie! Adam Asnyk, Dzisiejszym idealistom
    Ja błędy popełniam nieustannie, ale uważam, że to jest nieuniknione i nie ma co się wobec tego napinać i kontrolować, bo przestanę być normalnym człowiekiem i ze spontanicznej osoby zmienię się w poprawną nauczycielkę. Jeżeli mam uczyć dalej, to pod warunkiem, że będę sobą, ze swoimi wszystkimi głupotami i mądrościami, wadami i zaletami. s. 87 Zofia Kucówna - Zdarzenia potoczne

    Valid HTML 4.01 Transitional

    Free website template provided by freeweblooks.com