pobieranie; pdf; ebook; download; do ÂściÂągnięcia
 
Cytat
Felicitas multos habet amicos - szczęście ma wielu przyjaciół.
Indeks Eddings_Dav D20021169 arteuza
 
  Witamy


[ Pobierz całość w formacie PDF ]

strumieniem zimnej wody. Po tych czynnościach skórka powinna łatwo odchodzić.
Obierać pomidory nad sporym garnkiem, w którym będziemy wykonywać dalszą część
pracy. Sok ściekający do garnka bardzo się przyda. Obrane pomidory przecinać na
połowy lub ćwiartki i wrzucać do garnka, można wyciąć im zdrewniałą końcówkę po
ogonku-jeśli ją posiadają.
Garnek ogrzewać, aż pomidory puszczą dużo soku i będą nim przykryte. Gorący sok
doprawić do smaku solą i ew.cukrem, po czym zagotować.
Pomidory przełożyć do słoików, zalać powstałym sokiem, zakręcić i zapasteryzować
przez 20-30 minut-zależnie od wielkości słoików.
www.MniamMniam.pl/forum 70
Linn
POMIDORY AL NATURALE
Te pomidorki można tez robić w słoikach. Smak powinien być lepszy.
/, jeśli pomidory są typu podłużnego, uzyskamy klasyczne  pelati /
Pomidory umyć, naciąć górną część / od strony listków /, przycisnąć usuwając nasiona i
część płynu, wrzucić na wrzątek, obrać ze skorki i układać je pionowo w słoikach
półlitrowych.
Zalać osoloną wodą / 20 g na 1 litr wody /, zamknąć i pasteryzować / 45 minut, jeśli
słoiki mniejsze  wystarczy 20-25 minut /.
Można ochłodzić i pasteryzować jeszcze raz przez 20 minut / wtedy czas
przechowywania wynosi 8-10 miesięcy /.
Pomidorki koktajlowe zamykać w całości / ze skórką i pestkami /, zalane osoloną wodą.
kido
SUN DREIED TOMATO
Ok. 1,5 kg średnich pomidorów, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano,
1 Å‚yżeczka bazylii, 1 Å‚yżeczka czosnku granulowanego, ½ litra oleju
słonecznikowego
Pomidory przekroić na pół posypać solÄ…. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 100ÚC
pomidory ułożyć przeciętą stroną do dołu suszyć ok. 1 godziny. Pomidory ułożyć
przeciętą stroną do góry i suszyć od 6  12 godzin. Pomidory powinny być
pomarszczone i lekko zbrązowieć, ale nie mogą stracić elastyczności.
Pomidory ostudzić przełożyć do słoika dodać przyprawy i zalać olejem.
Najlepiej dawać świeże ziółka i czosnek ja z powodu ich braku dałam suszone.
www.MniamMniam.pl/forum 71
bacardi
SUSZONE POMIDORY
A ja znalazłam przepis z książki "Rarytasy w spiżarni" Oded Schwartz , który był
publikowany rok temu w KUCHNI : 1 kg pomidorów, przekrojonych na pół, 2 łyżki
soli, 1 łyżka cukru, 1 łyżka suszonej bazylii lub mięty, 1 gałązka rozmarynu, 1-2
suszone papryczki chili, 1-2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie słupki, oliwa do zalania
wysuszonych owoców.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ustawić na niej ruszt i ułożyć na nim
połówki pomidorów oczyszczonych z pestek, przekrojoną stroną do góry. Posypać solą,
cukrem, bazylią lub miętą i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nastawionego na
najniższą temperaturę i uchylić lekko drzwiczki. Suszyć 8-12 godzin. Pomidory
powinny pozostać miękkie. Ułożyć je w wyprażonym słoiku razem z rozmarynem,
papryczkami chili i czosnkiem, ponakłuwać w kilku miejscach, aby usunąć pęcherzyki
powietrza i zalać oliwą. Słoik zamknąć. Do spożycia nadają się już po 1-2 dniach,
lepsze dłużej przechowywane.
Nie próbowałam osobiście, do tej pory kosztowałam jedynie takich gotowych
pomidorów. Ale może się w tym roku też skuszę.
www.MniamMniam.pl/forum 72
Anerite
SUSZONE POMIDORY
Najlepsze do suszenia sÄ… pomidory odmiany "plum tomatoe" takie niewielkie, w
kształcie jakby dużej śliwki, stad nazwa.
Są to pomidory o jędrnym miąższu, malej zawartości soku i pestek. Nie należy używać
do suszenia pomidorów o dużej zawartości soku. Pomidory można suszyć w
dehydratorze, w piekarniku lub na słońcu w odpowiednich warunkach, jak we
WÅ‚oszech. Zwykle krojÄ… tylko na pol. Takie suszone pomidory noszÄ… mila nazwÄ™ "Sun
dried, tomatoes czyli suszone na słońcu, bez względu na użytą metodę suszenia.
Dowiedziono bowiem, ze i smak i jakość pomidorów suszonych każdą z tych metod jest
absolutnie bez różnicy. Pomidory suszone można czasem kupić luzem i te są najtańsze,
choć w ogole b. drogie, ponieważ na funt suszonych pomidorów trzeba użyć 17 funtów
świeżych. Kto ma odpowiednie nie soczyste odmiany, to może suszyć i warto brać 20-
30 kg. na raz, aby mieć jakiś zapas i także na prezenty. Ogólnie dobrze ususzone
pomidory trzymać w plastikowych woreczkach i w chłodnym miejscu można
przechowywać latami, aby się tylko nie spleśniały, ale lepiej w słoiczkach z oliwa z
przyprawami i czosnkiem, a ta oliwa potem do wszystkiego i świetna do sałatek.
Suszone pomidory w woreczkach - jakkolwiek można przechowywać latami, tracą z
czasem na kolorze i smaku. Lepiej w oliwie i z przyprawami. A majÄ…c suche luzem to
należy włożyć do wrzątku na 2-10 min. i używać do wszystkiego potem. Można tez
takie w oliwie z ziołami w słoiczkach i przewiązane piękną wstążką dawać w prezencie
z każdej okazji. Technika suszenia powinna być przy dehydratorze, ale służę, jak komuś
trzeba. Ale piszcie na priwa albo email, jak nie ma odpowiedzi w 3 dni, bo nie
wszystkie watki sledzÄ™. Anerite
Suszenie na słońcu trwa 48 godz. Nakryć siatka, żeby się muchy nie dobrały. Na noc
zabierać do domu. W dehydratorze 10 - 16 godz. Po 10 godz, sprawdzać i zdejmować
mniejsze ususzone kawałki, aby nie przesuszyć. Suszyć mięsiste pomidory o mniejszej
zawartości soku, kroić wzdłuż na pól, bo te dobre do suszenia są średniej wielkości.
Można kroić poziomo, ale kształt i wielkość się zmieni po ususzeniu, będą pokręcone i
tak, a kto to będzie widział, jeśli użyje się do potraw? Nie je się ususzonych tak sobie,
wiec wygląd nie ma znaczenia. Najważniejsze, aby suszyć odpowiedni gatunek
pomidorów, te pełne soku nic nie dadzą. Będą wiórki.
www.MniamMniam.pl/forum 73
horhe
SUSZONE POMIDORY
Nie wiem, jakie to pomidorki "Lima" ale ja kiedyś przeczytałem na forum o suszonych
pomidorach i zaraz zrobiłem kilka kilogramów w najzwyklejszym gazowym piekarniku
bez żadnych  termo obiegów (chociaż na pewno by się przydał) na najmniejszym
stopniu i z lekko otwartymi drzwiczkami.
Kupiłem zwykłe najzwyklejsze pomidory pokroiłem je na cztery części i wysuszyłem
do jednej czwartej pierwotnej wielkości. Wrzuciłem do wyparzonego słoika od razu po
wyjęciu z piekarnika razem z kilkoma ząbkami czosnku przekrojonymi na połówki
zalane oliwą z oliwek z łyżką cukru.
Tydzień czasu w słoikach stały sobie te pyszności i już były gotowe do spożycia.
Niestety nie wiem jak długo mogą stać w tej oliwie, bo wszyscy domownicy po
spróbowaniu ich rzucili się na nie i głównie poszły na kanapki, bo do sałatek nie [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • natalcia94.xlx.pl
  • comp
    IndeksLloyd Alexander Chronicles of Prydain 05 The High KingWignall Kevin Na kogo wypadnieStandard Patti M晜źczyzna w naszym domuPan Samochodzik i Niesamowity DwórUmiśÂ„ski WśÂ‚adysśÂ‚aw Balonem do biegunaSean Michael Hammer 31 SolitaryC i NET cshnetBoruśÂ„, Krzysztof Próg nieśÂ›miertelnośÂ›ciThe Balkans A History OfAnderson, Poul Operation Chaos
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • spoker-kasa.htw.pl
  • Cytat

    Długi język ma krótkie nogi. Krzysztof Mętrak
    Historia kroczy dziwnymi grogami. Grecy uczyli się od Trojan, uciekinierzy z Troi założyli Rzym, a Rzymianie podbili Grecję, po to jednak, by przejąć jej kulturę. Erik Durschmied
    A cruce salus - z krzyża (pochodzi) zbawienie.
    A ten zwycięzcą, kto drugim da / Najwięcej światła od siebie! Adam Asnyk, Dzisiejszym idealistom
    Ja błędy popełniam nieustannie, ale uważam, że to jest nieuniknione i nie ma co się wobec tego napinać i kontrolować, bo przestanę być normalnym człowiekiem i ze spontanicznej osoby zmienię się w poprawną nauczycielkę. Jeżeli mam uczyć dalej, to pod warunkiem, że będę sobą, ze swoimi wszystkimi głupotami i mądrościami, wadami i zaletami. s. 87 Zofia Kucówna - Zdarzenia potoczne

    Valid HTML 4.01 Transitional

    Free website template provided by freeweblooks.com